Hårlaser med Light Sheer Diodlaser
Allmän information

Du får inte sola 1 månad innan behandlingen, du får inte heller utsätta dig för solljus under behandlingstiden. Om du är solbränd är risken stor för hudskador i form av brännblåsor eller pigmentförändringar.

Rakning och klippning är tillåten under behandlingstiden. Du får däremot inte vaxa, plocka med pincett eller använda hårborttagnings kräm en månad innan, detta gäller även under behandlingstiden.


Hur verkar diodlaser behandling?

Vid laserbehandling passerar en ljusstråle laddad med energi ner genom huden. När ljuset når hårstrået med pigment i överförs energin från strålen till håret så att håret bränns. Strålvärmen ödelägger därefter den omgivande hårsäcken och roten. Samtidigt som man skjuter på huden finns det en kylningseffekt som går in och kyler huden så den inte brännskadas.


Vilket hår kan behandlas?

Bruna eller svarta hår lämpar sig bäst för behandling med diodlaser. Det är ingen effekt på ljusa eller grå hår.


Finns det personer som inte kan behandlas?

Är man mörk i huden är det tveksamt om man kan behandlas med diodlaser. Hudens pigment absorberar laserljuset och är man då mycket brun får man mindre effekt på håret. Om huden är mörk, gör man alltid en test före varje behandling påbörjas, på så sätt säkrar man sig att huden klarar behandlingen.


Behövs förberedelser?

Man bör ej ha solat 3-4 veckor före en behandling. Ju kortare hårstrået är desto bättre men samtidigt måste man kunna se var de finns.


Hur går behandlingen till?

Vid behandlingen kommer Ni att få ligga på en brits och få skyddsglasögon på Er så att laserljuset inte skadar ögonen. Före behandlingen får Ni ett tunt lager gel utstrykt på huden för att skapa bättre kontakt mellan lasern och huden. Själva behandlingen känns som ett kortvarigt stick i huden efterföljt av värme. Vid varje skott täcks ett område på 9 x 9 mm i fyrkant.


Vad kan jag förvänta mig efter behandlingen?

Omedelbart efter behandlingen kan huden kännas varm och lite röd. Detta avtar inom loppet av några timmar varefter huden blir normal igen. Ni kommer att kunna se och känna de brända hårstråna. Omedelbart kan det ge en förnimmelse att behandlingen inte har verkat, men prova efter några dagar att dra i håren med pincett. Ni kommer då att upptäcka att håren sitter helt lösa som ett tecken på att hårroten är bränd. Detta är samtidigt en god test för att behandlingens effektivitet, eller att behandlingen inte har verkat, om håren inte släpper. Släpper inte håren, kan det bero på att håren antingen är för ljusa eller att man har använt för låg energi vid behandlingen. Ring till kliniken om det är några tvivel.


Vilka förhållningsregler gäller efter behandling med diodlaser?

Det är viktigt att inte solbada de första dagarna efter behandlingen, då huden kan vara lite mer känslig i det behandlade området. Efter en vecka kan man vara i solen eller i solariet som man brukar. Man får gärna använda make-up på det behandlade området.


Finns det biverkningar?

De omedelbara biverkningarna är den lätt brännande förnimmelsen och rodnaden i det behandlade området och eventuellt ett litet sår omedelbart runt hårsäcken, något av dessa symptom kommer nästan alla att uppleva. I enstaka fall om man är mörk eller solbränd i huden kan det ske en förbränning av själva huden. Detta ser ut som en mera våldsam rodnad och svullnad med eventuell blåsbildning, som läker under tre till fyra dagar med små sårskorpor (ses som små svarta prickar) omkring det brända håret. Såren kan medföra en depigmentering av huden, men det blir inga bestående ärr.


Krävs det flera behandlingar?

Det är nödvändigt med flera behandlingar innan alla hår är borta. Antalet behandlingar varierar på grund av en rad olika faktorer, såsom arv, ålder, hårtyp, var på kroppen håren sitter, hormonell status och ev. bakomliggande sjukdomar.

Andra behandlingar